Krimserien som fanger deg

Han skrev krim som var så stemningsfull at man nesten kan høre stormen rundt hushjørnet. Er Frode Granhus et nytt bekjentskap for deg? Vi gir deg lyn-innføring i krimserien hans!

Forfatter Frode GranhusBøkene til Frode Granhus handler om kriminaletterforskeren Rino Carlsen, som jobber fra et slags ettmannspolitikontor i Lofoten. Bøkene hans er dramatiske, men uten å dvele ved vold eller makabre detaljer. Tvert imot er det ofte mennesket som står i sentrum. I tillegg til været, selvsagt. Ingen kan skrive krim fra Lofoten uten at været er en av de viktigste karakterene.

Gikk bort for tidlig

Dessverre døde Frode Granhus brått i 2017, bare 52 år gammel. Krimforfatterkollega Tom Egeland var blant dem som reagerte med sorg over dødsbudskapet:

– Frode hadde utviklet sin helt egen sjanger, som jeg spøkefullt kalte «lofotkrim», som fant sted i hans kjære hjemtrakter i Lofoten. Jeg kjente Frode som en dedikert, hardtarbeidende og seriøs krimforfatter, sa Tom Egeland til VG. 

Dermed kommer det ikke flere bøker om etterforsker Rino Carlsen, som mange av oss har blitt glad i. Men heldigvis oppdager stadig flere de stemningsfulle bøkene han rakk å skrive.

Her er bøkene i serien om Rino Carlsen:

Malstrømmen - lydbok av Frode GranhusMalstrømmen

Et uhyggelig skrik tiltrekker seg oppmerksomheten til to unggutter som leker på svabergene. I vannkanten finner de en mann . lenket fast med hendene i det iskalde vannet.

Ei porselensdukke flyter i land 30 mil nord for Bodø, og ekteparet som finner den syns den varsler om ufred. Lensmannsbetjent Niklas Hultin har nylig flyttet nordover, og han syns dette er barnemat etter jobben i Oslo. Da ei kvinne blir funnet bevisstløs i strandkanten, kledd i en kjole som ligner dukkas, sprer uhyggen seg.

«Han er en god forteller med et variert og levende språk, og fletter med stil flere forskjellige tråder sammen til en bortimot perfekt intrige, handlingen i «Malstrømmen» er helt på høyde med det etablerte krimstorheter leverer.» – Dagbladet

Stormen - lydbok av Frode GranhusStormen

Under en stormnatt i Reine i Lofoten løsner en diger steinblokk og pløyer en dyp renne i fjellet. Raset avdekker det som ved første øyekast ser ut som små bein og knokler.

En forbrent skikkelse ligger på pleiehjemmet i bygda. Ilden har fratatt ham synet, taleevnen og størstedelen av bevegelsesevnen. Smertene er konstante, men han lever. Uheldigvis er han ikke i stand til å fortelle noen at smertene tiltar, at en ukjent fiende sørger for at han får det enda litt verre, dag for dag. At faren er størst nettopp her, hvor han burde være tryggest.

Frode Granhus ble nominert til Bokhandlerprisen og Rivertonprisen for ‘Stormen’.

Terningkast 5: «Frode Granhus skriver krim om folk og landskap så det knaker av blåsten i Lofoten hjemme i stua hos leseren … Godt gjort!»
VG

Djevelanger - lydbok av Frode GranhusDjevelanger

Det er sommer i Bodø. Lille Ida vinker til moren sin og hopper glad og fornøyd av gårde for å plukke blomster – men hun kommer aldri inn igjen.

Regnet lar vente på seg, og varmen er i ferd med å tørke ut tjernet Emilie Sande stadig søker til. Vannstanden synker, og hennes fortvilelse øker. For noe ligger skjult under vannoverflaten. Noe hun for all del ikke ønsker at skal komme opp i dagen.

På politihuset i Bodø er det også varmt – og hett, vil noen mene. Guro Hammer, det nyeste tilskuddet til etterforskningsgruppa, setter følelsene i sving hos enkelte av sine mannlige kolleger. Da beskjeden om bortføringen av en liten jente kommer, passer Rino Carlsen på å få saken – sammen med Guro.

Kistemakeren - lydbok av Frode GranhusKistemakeren

Etterforsker Rino Carlsen er tilbake i Lofoten og håper på roligere arbeidsdager enn sist han var der ute.
Men da en gutt finner en filmkassett med et uhyggelig innhold, blir han dratt inn i en sak som strekker seg flere år tilbake i tid – en sak som også skal vise seg å være skremmende aktuell.

En ung jente hevdet for et par år siden å ha blitt kidnappet og holdt innesperret i en kiste i ett døgn, før hun slapp fri. De færreste i bygda har trodd henne. Hun har aldri klart å gi en ordentlig forklaring på hva som skjedde, og etterforskningen ledet ingen steder.
Da en filmkassett som viser opptak av en ung jente innesperret i en kiste blir funnet i vannkanten, kommer saken opp igjen, og Rino Carlsen dykker inn i den to år gamle kidnappingssaken for å finne sannheten om hva som skjedde. Men så viser det seg at dette opptaket slett ikke er to år gammelt. Det er helt nytt…

Forliset - lydbok fra Frode GranhusForliset. Ny i Fabel nå!

De fleste holder seg innendørs i sprengkulda som har festet grepet om Lofoten, men det vakre lyset lokker en fotograf ut i isødet. På en av turene oppdager han en tønne som stikker opp av isen. En tønne med et makabert innhold.

Rino Carlsen får etter hvert mistanke om at tønnefunnet har sammenheng med et forlis som rystet det lille kystsamfunnet for flere år siden. Et forlis som krevde flere ofre.

På den isolerte institusjonen Tennholmen vokser spenningen for hver dag, og det kan virke som enkelte av beboerne vet mer om saken enn de vil innrømme.

FAKTA: FRODE GRANHUS

  • Født 13.mars 1965
  • Døde 15. september 2017
  • Bodde på Leknes i Lofoten, og jobbet som rådgiver i NAV ved siden av forfatterjobben. 
  • Bøkene hans fikk stempelet «Lofotenkrim», og vill natur og voldsomt uvær bidrar sterkt til å skape uhyggestemning i bøkene. 
  • Granhus var nominert til Bokhandlerprisen to ganger, Rivertonprisen en gang og Brageprisen en gang. 
  • Alle krimromanene hans fikk rosende anmeldelser.