Er du klar for iskald, svensk krim? 

Krimforfatter Åsa Larsson
Åsa Larsson er utdannet jurist, men bestemte seg for å satse for fullt som forfatter etter debuten med «Solstorm»

Bli med til Kiruna, helt nord i Sverige, der åpne vidder lar snø og vind ule rundt hushjørnene på vinterstid. Høres ikke det ut som en perfekt krim-setting?

Her finner vi Rebecka Martinsson: Stockholms-advokaten som noe motvillig har reist hjem til den snødekte byen hun vokste opp i for å bistå i en drapsetterforskning. Gjennom de hittil fem bøkene forfatter Åsa Larsson har skrevet om advokaten, tas vi med inn i et fascinerende og troverdig krim-univers der de voldsomme naturkreftene spiller en viktig rolle, og der mellom-menneskelige relasjoner i små samfunn er svært godt skildret.

Byttet ut juristjobb med skriving

Åsa Larsson (født 1966) er selv oppvokst i Kiruna, men forlot byen for å studere jus. Etter flere år som skattejurist, fant hun ut at hun kjedet seg i yrket, og heller ville prøve seg som forfatter. Å skrive hadde hun gjort helt siden hun var barn.

Å drepe en prest

Forfedrene hennes var læstadianere, og religion går igjen som tema i flere av bøkene hennes.

– Jeg har slått i hjel flere prester og pastorer, og mange hunder, som hun sier i et intervju med SVT.

– Ingen bryr seg om man slår i hjel en prest, men om man tar livet av hunder så bryr alle seg kjempemye.

Populær

Da Åsa Larsson debuterte som forfatter med «Solstorm» ble hun tildelt prisen for beste svenske krimdebut, og senere ble «Spilt blod» kåret til årets beste svenske krim. Bøkene hennes har oppnådd enorm suksess i Sverige, og er oversatt til en lang rekke språk. Bøkene har også blitt filmatisert.