10 gode krimlydbøker for påska

Påska er den tiden i året da nesten alle hører, leser eller ser på krim. Og hvert år støter vi på samme spørsmål: Hvilken krim skal vi velge? Her har vi samlet våre 10 beste anbefalinger akkurat nå for å hjelpe deg med akkurat dét spørsmålet.

Fyret av P.D. JamP.D. James: Fyret

Skal vi bare anbefale én krim til påske, er det denne. Det er ikke uten grunn at P.D. James er kronet som Englands krimdronning, og Fyret må være en av hennes aller beste bøker. Den er vilt spennende, utrolig stemningsskapende og (for å bruke et forslitt uttrykk) umulig å legge fra seg. Æresord!

Fjellgraven av Hjorth & RosenfeldtHjorth & Rosenfeldt: Fjellgraven

Hva passer vel bedre enn svensk høyfjellsuhygge i påska? Forfatterduoen Michael Hjorth og Hans Rosenfeldts serie om den noe uortodokse psykologen Sebastian Bergman har tatt oss med storm. Dette er bok nummer tre, som fint kan høres uavhengig av resten av serien. Men skal du ta det helt fra starten, begynner du med «Mannen som ikke var morder». Enormt god, den også.

 

Englemakersken Camilla LäckbergCamilla Läckberg: Englemakersken

Påsken 1974 forsvinner en familie fra Valö utenfor Fjällbacka. Bordet er dekket til fin påskemiddag, men alle utenom den ettårige datteren Ebba er borte. Gåten får aldri noen løsning. Mange år senere kommer Ebba tilbake for å ruste opp det gamle huset og starte et overnattingssted. Men drypp fra fortiden blir snart kjent. Er Ebba bare nok en kvinne i en historisk rekke av tragiske skjebner og hemmeligheter?

Journal 64 Jussi Adler-OlsenJussi Adler-Olsen: Journal 64

Det er ikke lenger enn 40 år siden utilpassede og uheldige danske kvinner ble deportert til en liten øy, hvor torturlignende metoder ble brukt for å holde orden. Hit kom Nete Hermansen, og herfra unnslapp hun også. Trodde hun. Carl Mørck og teamet hans for uoppklarte saker får en svært komplisert sak på bordet. Hva gjemmer fortiden til Nete Hermansen? Hvor forsvant menneskene rundt henne? Og hvem stod bak?

Vi skal arve vinden av Gunnar StaalesenGunnar Staalesen: Vi skal arve vinden

Norges mest kjente privatdetektiv står overfor intet mindre enn både miljøterrorisme, religiøs fanatisme, frynsete forretningsmoral og en uløst forsvinningsgåte fra fortiden. Samtidig ligger hans elskede Karin for døden, og skylden er Vargs. Er du glad i norsk krim, kommer du ikke unna å høre denne boka fra Gunnar Staalesen.

Den siste gode mann A.J. KazinskiA.J. Kazinski: Den siste gode mann

Ikke all krim oppleves som intelligent. Men det gjør bøkene fra den danske forfatterduen Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich, som skjuler seg bak pseudonymet A.J. Kazinski. Bøkene handler om gisselforhandler Niels Bentzon i Københavnpolitiet, som må løse en gåte som synes komplett umulig. Vi sier ikke mer. Men vi lover at du vil bli overrasket. Og veldig underholdt!

Profitøren Tom KristensenTom Kristensen: Profitøren

I Norge er Tom Kristensen blitt en av forfatterne som er kjent for elegante, smarte og gjennomarbeida plot. Så også i Profitøren. Stine Lindh blir vitne til en dramatisk gisselaksjon ved Langholm rederi i Tønsberg. Like etter kommer hun over dokumenter som viser at dramatiske hendelser fra andre verdenskrig kan knyttes direkte til rederiet. Men ikke alle ønsker at historien skal bli kjent.

Jakthundene Jørn Lier HorstJørn Lier Horst: Jakthundene

Javisst kan William Wisting oppfattes som en nokså traust politietterforsker, sammenlignet med det ofte drikkfeldige selskapet av krimhelter han befinner seg i. Men i Jakthundene settes den garva etterforskeren under etterforskning, mistenkt for å ha forfalsket bevis i en av Norges mest kjente drapssaker. Wisting blir tvunget til å tøye loven i kampen for å renvaske seg selv. Og det har det blitt en utrolig spennende bok av!

Kistemakeren Frode GranhusFrode Granhus: Kistemakeren

Da Frode Granhus døde i 2017 var det et stort tap for den norske kriminallitteraturen. Bøkene hans fra Lofoten er skrevet så godt at vi kjenner blesten fra vinden, selv om vi er tulla inn i et pledd foran peisen hjemme. Kistemakeren er kanskje en av hans aller beste, og anbefales på det varmeste for en skikkelig skummel påskekrim-opplevelse.

Snømannen Jo NesbøJo Nesbø: Snømannen

Jada, det er et opplagt valg. Men vi kommer ikke helt utenom Jo Nesbø på en slik liste. Og Snømannen er en av hans aller beste.